Wiadomości branżowe

Młodzi dietetycy wraz z Nestlé na największej konferencji żywieniowej w Polsce

Młodzi dietetycy wraz z Nestlé na największej konferencji żywieniowej w Polsce
Mimo że 70% polskich studentów uważa, że wykształcenie wyższe pomoże im znaleźć pracę, to aż 90% z nich twierdzi, że nie jest odpowiednio przygotowana do jej podjęcia*. Młodym ludziom często brakuje możliwości, by zdobytą wiedzę zastosować w praktyce już podczas edukacji. Odpowiedzią na tę sytuację był projekt firmy Nestlé, skierowany do przyszłych dietetyków. Teraz jego laureaci wezmą udział w największej w Polsce, cyklicznej konferencji żywieniowej w Rogowie, by tam pogłębić swoją wiedzę i zaprezentować nabyte umiejętności przed najlepszymi specjalistami w kraju.Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW już po raz piąty organizuje Konferencję Naukową poświęconą tematyce dietetyczno-żywieniowej „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego”. W spotkaniu uczestniczyć będą specjaliści z ośrodków naukowo-dydaktycznych z całej Polski. W ramach konferencji zaprezentowane zostaną zagadnienia z zakresu dietoterapii i dietoprofilaktyki, wyniki badań dotyczących wpływu składników diety oraz sposobu żywienia na

Mimo że 70% polskich studentów uważa, że wykształcenie wyższe pomoże im znaleźć pracę, to aż 90% z nich twierdzi, że nie jest odpowiednio przygotowana do jej podjęcia*. Młodym ludziom często brakuje możliwości, by zdobytą wiedzę zastosować w praktyce już podczas edukacji. Odpowiedzią na tę sytuację był projekt firmy Nestlé, skierowany do przyszłych dietetyków. Teraz jego laureaci wezmą udział w największej w Polsce, cyklicznej konferencji żywieniowej w Rogowie, by tam pogłębić swoją wiedzę i zaprezentować nabyte umiejętności przed najlepszymi specjalistami w kraju.

Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW już po raz piąty organizuje Konferencję Naukową poświęconą tematyce dietetyczno-żywieniowej ?Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego?. W spotkaniu uczestniczyć będą specjaliści z ośrodków naukowo-dydaktycznych z całej Polski. W ramach konferencji zaprezentowane zostaną zagadnienia z zakresu dietoterapii i dietoprofilaktyki, wyniki badań dotyczących wpływu składników diety oraz sposobu żywienia na funkcjonowanie organizmu człowieka w zdrowiu i w chorobie. Poruszone zostaną także najbardziej aktualne problemy z zakresu sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranych grup społecznych.

Zwycięzcy ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé, których zadaniem było opracowanie planu zdrowego odżywiania dla obserwowanej za pośrednictwem Facebooka wirtualnej postaci ? Natalii Honoraty Witalnej, wezmą udział w trwającej od 7 do 9 listopada konferencji. Dla młodych dietetyków jest to szansa na weryfikację i wykorzystanie posiadanej wiedzy w praktyce, a także nawiązanie kontaktów z kluczowymi przedstawicielami branży w kraju. Podczas Sesji młodych naukowców osiem laureatek ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé przedstawi autorskie prezentacje związane z ich zainteresowaniami z zakresu dietetyki. Nad ich kształtem, sposobem przedstawienia i technikami komunikacji pracowały ze Starszym Specjalistą ds. Żywienia w Nestlé Polska ? Agnieszką Piskałą oraz Barbarą Labuddą ? konsultantem i trenerem w zakresie budowania wizerunku, Prezesem Zarządu agencji PR Eskadra PUBLICA.

Ogólnopolska konferencja w Rogowie to największe w Polsce spotkanie specjalistów z obszarów zdrowia i dietetyki. Niezwykle ważne jest, aby młodzi ludzie, którzy już teraz kształcą się na ekspertów z tych dziedzin, mieli swój głos w dyskusji o najważniejszych dla zdrowia i życia Polaków sprawach. Cieszę się, że dzięki projektowi Nestlé mają taką możliwość i poszerzają swoje umiejętności potrzebne na rynku pracy ? mówi dr Ewa Lange, kierownik Poradni Dietetycznej SGGW.

A to już wiesz?  UE chce wprowadzić opłatę na rzecz rozwoju sieci internetowej pobieraną od dostawców treści. To może oznaczać wzrost opłat za usługi internetowe

Nestlé jako firma, która na co dzień dba o popularyzowanie wiedzy na temat zbilansowanego odżywiania oraz aktywnego trybu życia, dostrzega duży potencjał w zakresie projektów wspierających rozwój przyszłych ekspertów z obszarów zdrowia i dietetyki. Rosnącą świadomość Polaków w zakresie dbałości o zdrowie, racjonalne odżywianie i kondycję fizyczną wiąże się z coraz większym zapotrzebowaniem na specjalistów w tych obszarach.

Innowacyjna i angażująca forma konkursu w połączeniu z merytorycznymi nagrodami stanowią nieocenioną pomoc w rozwoju kariery i w dalszej pracy dydaktycznej żywieniowców. Dla młodych specjalistów, którzy chcą zdobywać doświadczenie już na studiach jest to bardzo atrakcyjna oferta. Jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy i zaangażowania laureatek i jednocześnie cieszę się, że możemy im pomóc stawiać pierwsze kroki na ścieżce zawodowego rozwoju ? mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.

Ogólnopolski konkurs żywieniowy Nestlé dla studentów został zrealizowany w ramach strategii Nutrition, Health and Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. W ramach tej inicjatywy na 9 polskich uczelniach odbyły się prelekcje ze specjalistami ds. żywienia z Nestlé Polska S.A. Podczas żywieniowego roadshow dyskutowano o stanie odżywiania Polaków oraz rosnącym znaczeniu zawodu dietetyka w Polsce i na świecie. W trwającym od 14 maja do 10 czerwca 2012 r. konkursie uczestniczyli studenci z 16 uczelni zlokalizowanych w 11 województwach. Młodzi żywieniowcy przysłali łącznie ponad 1000 stron zaleceń żywieniowych dla obserwowanej za pośrednictwem Facebooka wirtualnej postaci ? Natalii Honoraty Witalnej.

Szczegółowe informacje na temat projektu Nestlé dostępne są na facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.

Plan V Konferencji Naukowej w Rogowie można pobrać pod linkiem.



*Badanie przeprowadzone przez instytut HomoHomini na zlecenie Polish Open University (POU).

Źródło Nestlé Polska S.A.. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy